Etelä-Suomen K-seniorit Tanskassa 13.-19.5.2025

with Ei kommentteja

Lähtöpäivän aamulla kokoontui 25 seniorin joukko Helsingin lentoaseman lähtöselvityksen kautta lähtöportille, josta klo 11.00 lähdettiin Finnairin sinivalkoisin siivin kohti Kööpenhaminaa.

Opas Hannu odotteli matkalaisia Kööpenhaminassa ja johdatteli meidät bussiin, jolla ajoimme keskustaan ja Brewpub –ravintolaan Smörrebröd-lounaalle. Maittavien leipien jälkeen vatsat olivat täynnä ottamaan vastaan osan Kööpenhaminan tunnetuimmista nähtävyyksistä, joista nähtiin Pieni Merenneito, Oopperatalo, sen laiturilta Amalieborgin linna, Christiania, Nyhavn ja lopuksi teimme vielä kanavaristeilyn. Majoittuminen ja ilta omaan tahtiin ja kyllä uni tuli silmään tosi helposti.

(tarina jatkuu kuvien jälkeen)

Toisena päivänä ajoimme aluksi läheiseen Roskildeen, jossa tutustuimme Tuomiokirkkoon, johon on haudattuna yli 30 kuninkaallista ja iso määrä muita aatelisia. Päätteeksi poikkesimme siellä lounaalla ja sitten kiireesti Carlsbergin panimovierailulle tutustumaan heidän hienoon museoonsa ja saimmehan samaan hintaan vielä pienet maistiaisetkin. Kööpenhaminan osuuden matkasta kruunasi Tivolissa käynti ja mainio 3 ruokalajin päivällinen Paafuglen-ravintolassa, jonka henkilökuntakin oppi Suomen tarjoilukieleksi todella nopeasti.

(tarina jatkuu kuvien jälkeen)

Kolmas päivä oli omistettu Fynin saaressa sijaitsevaan Odenseen (Tanskan 3.nneksi suurin kaupunki) tutustumiseen ja jo saarelle pääseminen vaati pitkän Ison Beltin sillan (2.7km) ylityksen. Vielä ennen Odensea poikkesimme todella komeassa linnassa Egeskovissa, jonka metsästyshenkinen sisustus teki meihin mieliinpainuvan vaikutuksen puutarhasta puhumattakaan.

Odenseen ehdimme vasta iltapäivän ollessa jo pitkällä ja niinpä lounas odotti matkalaisia vanhassa Den Gamle Kro-ravintolassa. Vatsat täytettyämme tutustuimme satusetä H.C.Andersenin elämään hänestä kertovassa uudehkossa museossa ja sen vieressä olleessa syntymä-kodissa. Lopuksi 70 km matka bussilla Koldinkiin ja majoittuminen.

(tarina jatkuu kuvien jälkeen)

Neljännen päivän matka suuntautui Tanskan 2. suurimpaan kaupunkiin, Aarhusiin, jonka suurin vetonaula, Gamle By, oli ohjelmassa heti sinne päästyämme. Reilu kahden tunnin kierros vanhoihin Tanskalaistaloihin ja samalla vanhoihin kauppoihin, apteekkiin, Räätälin työhuoneeseen jne. oli mukava sukellus Tanskan historiaan.

Lounas Aarhusin keskustassa ja pieni jaloittelu keskustan kaduilla ja uusiin rantataloihin tutustumista meren rannalla bussilla oli seuraavaksi ohjelmassa. Lopuksi meidät vietiin tutustumaan Tanskan kuninkaallisten kesälinnaan ja sen puutarhaan ja täytyy sanoa että komea oli paikka.

(tarina jatkuu kuvien jälkeen)

Viimeinen päivä Tanskan puolella suuntautui sen vanhimpaan kaupunkiin, Ribeen, jonka historia alkaa 700-luvun alkupuolelta. 1600-luvulta sen keskustassa on säilynyt yli 100 rakennusta ja 1100-luvulta oleva kivikirkko kököttää keskustan korkeimpana rakennuksena keskusaukiolla. Täällä kävimme vielä Viikinkimuseossa ja pääkadun ravintolan sisäpihalla Gulassi keitolla kunnes matka jatkui Esbjergin kuuluisinta taideteosta katsomaan Pohjanmeren rannalle. Siinä neljä valkoista ukkoa istuu tuolilla ja katselevat merelle. Teimme saman jutun ilman tuolia (katselimme merta) ja opas otti meistä yhteiskuvan.

(tarina jatkuu kuvien jälkeen)

Viimeisen kokopäivän retkestämme vietimme Jääkärien jälkiä etsien, sillä tänä vuonna on kulunut 110 vuotta siitä kun ensimmäiset Suomen nuoret  miehet salakuljetettiin Hohenlockstedtiin saamaan sotilaskoulutusta saksalaisilta. Ensimmäiset vajaa 200 miestä tulivat ”partioleirille” venäläisiltä salaa helmikuun lopulla 1915 ja syksyllä heitä tuli lähes 2000 lisää.  Nyt 25 senioria tuli katsomaan, että mitä muistoja heistä tänne oli jäänyt.

Oli yllättävää nähdä, miten paljon Jääkärien muistoa täällä on hoidettu, sillä täällä on jääkärimuseo, josta osa toimii vesitornissa, vielä löytyi rakennus, M1, mihin ensimmäiset jääkärit majoitettiin ja sotilaskoti, jossa he kävivät syömässä. Täällä on myös Suomi katu ja Jääkärien muistomerkki, jonne laskimme seppeleen. Tämä oli allekirjoittaneelle toinen kerta tämän patsaan juurella, sillä 1962 olin täällä riihimäkeläisten nuorten kanssa ensimmäisen kerran laskemassa kukkalaitteen.

(tarina jatkuu kuvien jälkeen)

Täältä matkamme jatkui kuuluisaan Hansa-kaupunkiin, Lyypekkiin, johon majoituimme viimeiseksi tämän retken yöksi. Mutta ennen yöpymistä nautimme 500-vuotta vanhassa Schiffengesellschaft-ravintolassa maittavan illallisen merimieshenkisessä ympäristössä.

(tarina jatkuu kuvien jälkeen)

Matkan 7. päivä alkoi maittavalla aamiaisella ja sitten laukut kiinni ja bussilla noin 70 km matka Hampurin lentoasemalle, josta Finnairin kone meidät nouti aikataulun mukaisesti. (Meillä oli matkan aikana hieman epävarmat tunteet kotiinlähdöstämme, kun lentoon liittyviä lakkoasioita tihkui pitkin viikkoa tietoomme).

Mukavasta matkasta ja matkaseurasta kiittäen

Hilkka ja Pekka Lehtinen