Pirkanmaan K-seniorit mukana Tampereen Seniorivisassa jo 15 vuoden ajan

with Ei kommentteja

Katselemme ja muistelemme tapahtumia noin 15 vuoden taakse, tietovisan historiaan.

Jos oikein muistetaan, kerhomme Pirkanmaan K-seniorit phj oli tänä aikana Irma Petäjä. Pirkanmaan K-Seniorit otti osaa Sumeliusklubin organisoimaan aktiviteettiin, keskiviikkoisin iltapäivällä, siellä vierähti tunti ja puolitoistakin/kerta.

Hankkeen alullepanija oli monitoiminainainen ja energiapesä, Tampereen kaupunginvaltuuston ensimmäinen naispuolinen puheenjohtaja, Sirkka Merikoski, sosiaalineuvos. Monessa mukana menestyksekkäästi!

Omasta joukostamme löytyi perinjuurin tietokilpailuja rakastavia ja saimme aikaan peräti kaksi ryhmää, naisten ryhmä ja miesten ryhmä, K-seniorit siis kilpailivat keskenäänkin. Ryhmiä saattoi olla alussa kaikkiaan 6-7, Sumeliusklubin tila juuri ja juuri riitti tämänkokoiselle osallistujajoukolle. Innostus oli sen verran suurta, että ryhmät pysyivät kasassa pitkään.

Mainittakoon, että Sumeliusklubilla oli myös monta muuta aktiviteettia, kuntoilua, suihkumahdollisuuksia, retkiä, näytelmiä, kahviokin jne. Kaikista emme olleet lainkaan perilläkään!

Tässä välillä oli K-Seniorikerhomme puheenjohtajana vuoden Pauli Toivonen, joka muutti Helsinkiin.

Seniorivisan vetäjänä oli alkutaipaleella kirjailija Jari Niemelä, useita Tampere-aiheisia teoksia syntyi hänen tutkielmistaan vuosien varrella. Myöhemmin Seniorivisan oli siirryttävä muualle Tampereen laajentumishankkeiden myötä, paikka löytyi Vanhalta kauppaopistolta, joka sijaitsee Hotelli Tammerin ja Vivi Lönnin luoman legendaarisen paloaseman ’puristuksessa’. Kutsumanimi Monitoimitalo.

Seniorivisan vetäjäkin vaihtui, luulemme Jarin juuri niihin aikoihin keskittyvän kirjatuotantoon, joka tuo edelleen  kunniaa ja mainetta tamperelaiselle arkkitehtuurille. Sittemmin hän äkillisesti menehtyi.

Pirkanmaan K-Senioreiden phj:kin vaihtui. Puheenjohtajan nuija siirtyi Jukka Petäjälle. Hän tarttui peräsimeen ja ennätti olla siinä roolissa peräti 10 v.

Jari Niemelän jälkeen oli Monitoimitalolla Visan vetäjänä fil.tri Pertti Ranta, myös hän on kirjailija ja luontoasiantuntija.

Nykyinen Seniorivisan vetäjä on urheilumies Harri Holli. Kiinnostus jatkuu, ryhmiä on tällä hetkellä monitoimitalon suojissa viikottain kymmenkunta, K-Seniorit nyt yhtenä ryhmänä, miesvoittoisena, onpa yksi nainenkin raivannut tiensä joukkoon, Maritta Leskinen. Seniorvisa toteutetaan keskiviikkoisin iltapäivällä. Joulutauko on lyhyehkö ja sen pituus päätetään ennalta. Kesätauko kestää yleensä toukokuusta suurinpiirtein syyskuuhun, sama keskiviikkorytmi jatkuu.

Hyvin uskollisia ja tietoviisaita osallistujia ovat juuri kerrotun Maritan lisäksi Soile ja Rauno Poikolainen, Pekka Laukkanen, Mauno Nylund, Pekka Lehtinen, Risto ’pappa’ Knuutila, Erkki Pieniaho ja Leo Reiman.

Kysymyksiä kerralla esitetään ryhmille 20, välillä juodaan kahvit, ryhmiä on 10-12 kerralla viikosta toiseen, enempää ei juuri mahdukaan. Aikaa kuluu puolisentoista tuntia, ja kaikki lähtevät kotiin virkeämpinä ja viisaampina. Heillä on tilaisuus virkistäytyä kahvilla omakustannushintaan. K-Seniorit tukee Seniorvisan aktiivista toimintaa nk jäsenmaksulla.

Tämänhetkinen phj:mme K-Senioreissa on Otto Eronen. Innostus ei ole laantunut!

Yksi voimahahmoistamme on poissa, kiitämme häntä postuumisti! Maija Lehtinen lähti äkisti taivasmatkalle v:n 22 keskikesällä. Voisimme melkein kutsua häntä ”Seniorvisan äidiksi”, sillä innokkuudella hän oli aina mukana! Alusta alkaen, pyöreästi sen viitisentoista vuotta.

Mahdollisia päiväyksien epätarkkuuksia saattaa ilmetä! On erittäin vähän kirjauksia eri vaiheista! ”Teko ei ole niin paha kuin tarkoitus!” lohduttaudumme vanhalla fraasilla. Tässä kohden päivä- ja vuosimäärilläkin on toissijainen merkitys. Innostus on tärkein! Jokainen seniori voi miettiä, mikä tai mitkä asiat pitävät omaa itseä virkeänä ja elämänhaluisena? Kun aivokapasiteetin käyttö ’pesee’ pääkoppaa, luo se hyvät edellytykset henkiselle hyvinvoinnille. Ja siitä hyötyy koko kroppa, kun tulee halu lähteä liikkeelle ja osallistua! Lycka till!

Muistelulinjalla Seija Parikka
Kuvat Seija Parikka ja Leo Reiman

Kuvia 19.4.2023 Seniorivisasta

(klikkaa kuvia, niin näet ne isompina)