Pirkanmaan K-seniorit retkellä Kintulammilla 14.6.2021

with Ei kommentteja

KINTULAMMI, mahtava retkikohteemme, Tampereen luonto- ja matkailukeskus

Tampereen kaupungin haltuun oli vuosia sitten hankittu Kortejärven tila Teiskon Sorilasta, kaukana kaikesta.

Tilalle oli jäänyt eläjiksi veljekset, jotka sopivat hyvin erakkoiseen elämäntapaan, Arvid, Arvo ja Paavo vanhempiensa edesmentyä. Isä oli Seppo Ilmarinen, taitava käsistään. Joku naapureista rohkaisi hankkimaan taloon emännän, ja sitä pitkään mietittiin. Sitten löytyi kohtuuetäisyydeltä Sylvi, joka asettui asumaan syrjäiselle tilalle emännöitsijäksi.

Sen ajan tavan mukaan nk. avopareja arvosteltiin ja pienen painostuksen seurauksena  Arvo-veli vei Sylvin vihille.

Kaikenlaista ajanmukaista harrastettiin ’perheessä’, metsästystä, kalastusta, oli kotieläimiäkin. Nuorin Paavo oli jonkin verran jälkeenjäänyt ja vaati valvontaa. Arvo sen sijaan oli lonkkavammainen jonkinasteisen tapaturman vaurioittama ontuja. Työt tulivat kuitenkin tehtyä. Vanhin, Arvid, oli ollut aikoinaan työssä Tampereen teollisuuden palveluksessa.

Maalaiselämä oli siihen aikaan rauhallista ja kaikki oli kaukana. Yksi kerrallaan veljeksistä vanheni, muistisairastui ja siirtyivät manan majoille. Tila jäi Sylville, hänen kerrottiin äänekkäästi seurustelleen lintujen kanssa, myös kissat oli  hänen lemmikkejään. Ohikulkijat olivat huolestuneita. Muistisairaus kohtasi Sylvinkin.

Kun sitten Sylvistä aika jätti, oli Tampereen kaupunki asialla ja osti tilan itselleen myöhempää suunnitelmaa kartoittaen. Lisäksi muita maa-alueta.

Pitkään kerhomme, Pirkanmaan K-seniorit, suunnittelimme tehdä jotakin terveysturvallisesti. Kintulammi oli ykköskohteemme, vapaassa ulkoilmassa, rennosti, vaarattomasti. Siispä pystyimme nk ’luvallisestikin’ jo retkeilemään, kasvomaskien käyttö vapaaehtoista. Saimme kokoon 30 innokasta, ja mikä parasta sää suosi!

Vain hyvin harvat olivat alueeseen aiemmin tutustuneita, useimmat ensikertalaisia. Bussi vei meidät Tampereelta Kortejärven puoleiselle pysäköintialueelle, josta matkaa Kirkkokiven grillauspaikkaan n 300 m.

Kuvakavalkadi kertonee paikan erinomaisuudesta ja kätevästä tavasta luoda retkiruokaa, sekä alueen kauneudesta ja jylhyydestä. Polttopuiden riittävyydestä huolehtii Kintulammin huoltojoukot korvauksen myötä.

Käydessänne Kintulammin internet-sivustolla selviää mahdollisuudet kiertää koko laaja alue, varata halutessaan vaikka yöpymislaavu, ja jatkaa vaellusta seuraavana päivänä. Samaiselta sivustolta löytyy paljon paikallisella murteella kirjoitettua historiaa, ’Reskan’ kertomana.

Kaikkinainen erämatkailu, sekä luonnon vaelluskohteet ja kansallispuistot pitkin Suomea ovat viime vuosina lisänneet mahtavasti kävijämääriään.

Teksti: Seija Parikka
Kuvat: Taina Mäenpää