Pirkanmaan K-seniorit retkellä Strömsössä ja Raippaluodossa 25.7.2023

with Ei kommentteja

Menomatkalla poikkesimme Jalasjärven Juustoportilla. Yllätyspysähdys tehtiin Kurikan Jari Mäen ”tavarataloon”. Se ei ollut suuri, mutta tavaraa oli kyllä tavaratalon verran.

Sitten saavuimme Raippaluodon saareen, johon on rakennettu Suomen pisin silta. Siellä söimme maittavan saaristobuffetin. Ihastelumme jälkeen jatkoimme Strömsön saareen.

Paikka, johon menimme tutustumaan oli v.1852 rakennettu talo, yli 300 m2, 8 huonetta, vain yhdelle miehelle rakennettu. Huvilan rakensi lasitehtailija Adolf Grönberg, joka omisti lasitehtaan. Hän joutui sen myymään v.1882. Sen jälkeen sitä omistivat Finnilän ja Bouchtin suvut (jotka lahjoittavat säätiöiden kautta omaisuuttaan hyvään tarkoitukseen). Vaasan kaupunki osti talon, remontoi sen ja vuokraa Ylelle, joka filmaa siellä TV-sarjaa Strömsö. Sarjaa piti tehdä vain 2 vuotta. Nyt sitä on tehty jo 20 vuotta yhteensä yli 800 jaksoa.

Oppaan johdolla tutustuimme taloon ulkoa ja sisältä. Ensin meitä tervehti talon seinä, johon oli kirjoitettu VERKLIGHETEN ÄR INTE ALLT HÄR I VÄRLDEN ELI TODELLISUUS EI OLE KAIKKI TÄSSÄ MAAILMASSA. Paljon oli nähtävää, käsitöitä, keittiötavaroita ja vaikka mitä, joita sitten työstetään filmatessa Strömsötä.

Paluumatka alkoi ja poikkesimme Juustoporttiin juusto-ostoksille. Meitä oli 25 kerholaista mukana. Matka oli oikein hyväntuulen matka. Viitamatkojen Juhani ja autoilija Ari-Pekka olivat huippuvetäjiä.
Taisi meillä olla mukavaa pölinästä päätellen. Ilta oli pitkällä, kun pääsimme kotiin. Kiitos kaikille mukana olleille.

Teksti ja kuvat Taina Mäenpää