Savo-Karjalan K-seniorikerhon kesäretki Heinolaan 28.-29.6.2022

with Ei kommentteja

Savo-Karjalan K-seniorit retkeilivät helteisessä säässä Heinolaan katsomaan kesäteatterissa ”Flirttikurssi + 55” näytelmää. Menomatkalla tutustuttiin Verlan vanhaan tehdasmuseoon. Laitos on nykyisin UPM:n omistuksessa ja se on saanut UNESCON Maailmanperintökohteen statuksen vuonna 1996. Mainio oppaamme, nuori mies kertoi elävästi laitoksen toiminnasta sen alkuajoista alkaen. Vanhin työntekijä oli aikanaan ollut 86-vuotias vahtimestari. Meille selvisi myös työn vaarallisuus tehtaassa. Punaiset valtasivat tehdaslaitoksen heti alkumetreillä ja pitivät sitä hallussa sisällissodan loppuun asti. Moni työntekijä taisteli punaisten puolella, sekä myös kaatui sodassa. Verlassa meille tarjoiltiin vallan mainio lohikeitto ja tuoretta pullaa, nam.

Verlan jälkeen majoituimme Kumpeli-hotelliin Heinolassa. Pienen levon jälkeen suuntasimme rantaravintola Casinolle päivälliselle. Meille osoitetut tilat ravintolan sisätiloissa olivat niin kuumat, että saimme luvan mennä ruokailemaan ulkoterassille, missä hikistä pintaa viilensi pieni tuulen vire. Sitten olikin teatterin vuoro. Näyttelijät olivat erinomaisia, mutta esityksen anti muuten jäi hieman vaatimattomaksi. Väliaikatarjoilun aikana neuvottelimme vielä Suomen NATO-sopimuksen valmiiksi. Se julistettiinkin sitten kymmenen uutisissa tiedoksi kaikelle kansalle.

Toisena päivänä aloitimme Kaupungin museokäynnillä, jossa meillä olikin verraton opastaja ja kertoja. Hänen avullaan saimme hyvän läpileikkauksen Heinolan tapahtumista aina jääkaudelta asti. Asutusta on ollut seutukunnalla jo tuhansien vuosien ajan.

Sitten olikin jo laivaan nousemisen aika. Purseri irrotti köydet klo 14.50 ja suuntasimme kahden kanavana kautta Lahteen. Ensin oli Suomen pisin sulutus Kalkkisten kanavassa, n. 500 metriä. Veden korkeusero vaihtelee kahden vesistön, Päijänteen ja Ruotsalaisen välillä metrin kahta puolta. Sulkuja ohjataan Vääksyn kanavalta. Kanavaa on valmistunut vuonna 1878 ja sen pituus on 1,3 km. Toinen kanava sijaitsee Päijänteen ja Vesijärven välillä ja sen pudotuskorkeus on n. 3 m. Tämän kanavan pituus on 1,3 km ja se valmistui 1871. Kipparimme kertoi matkanvarrella  monista asioista ja erikoisuuksista, mm. ”Remontti Reiska” Jorma Piisinen, joka asuu Heinolan asuntomessualueella ajeli hienolla veneellä jonkin aikaa läheisyydessämme ja vilkutteli. Samoin näimme Jari Litmasen huvilan lähellä Lahtea, sekä Helsingille veden antavan Päijännetunnelin pään (oli tosin veden alla).

Matkalle osallistui 38 kerhon jäsentä. Kaikki kokivat tyytyväisyyttä varmasti hienosta kelistäkin johtuen.

Kuvat kertovat lisää matkamme vaiheista.

Osmo Savolainen

(klikkaa kuvia, niin näet ne isompina)